Onrechtmatig 5,1 miljard euro belastinggeld verspilt

Onrechtmatig 5,1 miljard euro belastinggeld verspilt

5.1 Miljard euro zou uitgegeven zijn aan coronamateriaal, zoals mondkapjes, beademingsapparatuur en testen.

Voor 40 procent is niet duidelijk aangetoond wat er met de 5.1 miljardd euro is gebeurd. Het is de vraag of dat rechtmatig is gebeurd. Dat geld ook voor de ruim 9 miljard euro voor toekomstige uitgaven.


Geen ontvangstbewijzen

De Rekenkamer licht de uitgaven van bijna 1 miljard euro voor testmaterialen, 1,2 miljard euro aan beademingsapparatuur en 2 miljard voor de bonus voor zorgpersoneel eruit. Zo missen er ontvangstbewijzen voor leveringen van beademingsapparatuur en is het niet duidelijk of de aantallen coronatesten die werden afgenomen, wel klopten met de rekeningen die VWS betaalde.

Deze ontvangstbewijzen zal de minister van VWS zich net als de premier  niet kunnen herinneren.

Het is onbegrijpelijk dat deze ontvangstbewijzen zoekgeraakt en ook niet in de systemen terug te vinden zijn. Dit is wel heel toevallig. 


VALSE Mondkapjesdeal

Het is ook toevallig dat er in 2020 een mondkapjesdeal had gesloten met de overheid door Sywert van Lienden .

Sywert van Lienden is multimiljonair geworden met de handel in mondkapjes. Hij heeft eind vorig jaar 9 miljoen euro winst ondergebracht in een bedrijf waarvan hij via een stichting bestuurder is. Daarnaast ontvingen hij en zijn compagnons ook nog managementvergoedingen.


De deal was om voor 100,8 miljoen euro mondkapjes te leveren aan de overheid.

Van Lienden had juist publiekelijk aangekondigd dat hij zich belangeloos sterk zou maken om de schaarse mondmaskers in te kopen voor Nederland

De mondkapjes uit China bevatten een gevaarlijke stof  (Grafeen)waardoor de artikelen nooit binnen een zorginstelling aankwamen. Grafeen is een nanomateriaal ,nanodeeltjes van zilver en titaniumdioxide die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Toch had hij contact met CDA’er Pieter Omtzigt en minister De Jonge. Met de politiek assistent van De Jonge heeft Van Lienden ook ‘regelmatig contact gehad’. Volgens hem wist die dat Van Lienden winst zou maken via de bv genaamd Relief Goods Alliance  die naast de stichting bestond. 

Ik kan mij wel voorstellen dat ze dat wisten. Ik denk dat ik dat wel heb verteld, dat moet over tafel zijn gegaan.

Weggegooid belastinggeld.

Dus even op een rijtje. In deze moeilijke tijd worden mondkapjes aangeschaft dat is de begroting zit van de 1 miljard euro aan testmaterialen. Hierin in deze testmaterialen zit een winstgevend bedrijven van Van Lienden, die rond de 9 miljoen aan winst heeft overgehouden voor een deal van 100,8 miljoen euro mondkapjes die aan de overheid geleverd moest worden.


Minister voor Medische Zorg Tamara van Ark heeft donderdag bekendgemaakt dat de overheid de deal van 100 miljoen met Sywert van Lienden en zijn compagnons volledig voorfinancierde. Zie het tweede kamer debat hieronder:
Toenmalig minister (foto hierboven)voor Medische Zorg Martin van Rijn (tweede van links) tijdens een presentatie in juni 2020 in een distributiecentrum van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH).


Van Ark kon donderdag (3 Juni 2021) in debat met de Tweede Kamer nog steeds weinig duidelijkheid verschaffen over de megadeal. De hoofdvraag van de Kamer: waarom kreeg juist Relief Goods Alliance, het net opgerichte bedrijfje van Van Lienden, een van de grootste overheidsorders? Er waren op dat moment duizenden andere aanbieders. Deze vraag bleef onbeantwoord. Zie het debat hieronder:Geen van de 40 miljoen mondkapjes ging naar de zorg. Ze bleven ongebruikt, omdat er te veel werden ingekocht.

Dus voor de hardwerkende Nederlander die netjes hun belasting betaald, word een grote vorm van wanbeleid aangetoond. 


Dit is een vorm van corruptie, want niemand kan aantonen wat er met de winst gebeurd is en waar de inkoopbonnen zijn.

0 Reacties:

U dient eerst ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen. Indien u nog niet geregistreerd bent, kan dat HIER .

Wellicht ook Interessant.

 Asielzoekers / vluchtelingen overvloed
  • door Andrew Fizia
  • 2021-Jun-22
Asielzoekers / vluchtelingen overvloed
 PCR covid-19 testen zijn onbetrouwbaar
  • door Andrew Fizia
  • 2021-Jul-09
PCR covid-19 testen zijn onbetrouwbaar
 Experimentele & geforceerde vaccinaties
  • door Andrew Fizia
  • 2021-Jun-23
Experimentele & geforceerde vaccinaties
 Tekort / te dure woonruimte in Nederland
  • door Andrew Fizia
  • 2021-Jul-06
Tekort / te dure woonruimte in Nederland